HeroiKon Nemzetközi Konferencia

Nemzetközi Konferencia az előítéletesség, a közöny és passzivitás ellen

2015. október 1. 08:00 - 20:00

Helyszín: Díszterem

Október elsején ismét világhírű szakemberek érkeznek Magyarországra, a Hősök Tere Kezdeményezés nemzetközi konferenciájára, hogy kutatási eredményeikkel és személyes példájukkal segítsék mindazokat, akik tenni szeretnének a közöny, az előítéletesség és az erőszak ellen, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. Az elmúlt hetek eseményei minden eddiginél aktuálisabbá teszik mindezt. Philip Zimbardo, a Stanfordi Egyetem szociálpszichológus professzora, Barabási Albert-László, a világ egyik legismertebb hálózatkutatója, Rony Berger, a Dalai Láma főtanácsadója és Emil Bruneau, az előítéletesség nemzetközi szakértője, a MIT Agy- és Kognitív Tudományi Tanszékének kutatója, mindannyian abban hisznek, hogy a kisközösségek mentik meg a világot. A konferencián pedig előítéletességről, együttérzésről, közönyről, az aggresszió csökkentéséről és sikerről mesélnek majd.

Ilyen volt a konferencia 2014-ben

Magyarországon gyakran halljuk, és mondjuk is magunkról, hogy ez egy pesszimista ország. Az Eurostat 2013-as felmérése szerint az Európia Unió országaiban az élettel való átlagos elégedettség a 8-as szint körül mozog. Magyarországon ez az érték 6,2 volt. Borúlátóak, szorongóak vagyunk, és ami a legrosszabb, egyre közönyösebbek, nemcsak a közéletben, de a hétköznapokban is. Vajon lehet-e változtatni ezeken a negatív beidegződéseken?
Erre a kérdésre keresi a választ a HeroiKon Nemzetközi Konferencia, melyet 2015. október 1-én tartanak az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az előadók többek között nemzetközileg elismert szakemberek: Philip Zimbardo szociálpszichológus, Barabási Albert-László, a világ egyik legismertebb hálózatkutatója, Rony Berger, a Dalai Láma főtanácsadója és Emil Bruneau, aki az előítéletesség szakértője. Előadásaikban megosztják véleményüket a közösségek meghatározó jelenségeiről, az együttérzésről, a sikerről, az előítéletességről és a közöny elleni lehetőségeinkről.
A szakemberek mellett közismert hazai, sikeres példaképeink is korábban ismeretlen oldalukat mutatják meg a résztvevőknek: Harcsa Veronika jazzénekes, Gerendai Károly, a Sziget alapítója, Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapítója, és Al Ghaoui Hesna tévériporter egyaránt elmesélik mindazon kudarcaikat, amelyek tanulságaiból végül világra szóló sikereket értek el.

A résztvevők választ kaphatnak kérdéseikre és közben inspirációt meríthetnek mások jó példájából, hogy így töltekezve ők is tehessenek a közöny, a kilátástalanság és a borúlátás ellen.

Jegyinformációk

Jegyek a konferencia napján kaphatók az Uránia jegypénztárában. A belépő ára 19.000 Ft.


A Hősök Tere Kezdeményezésről

A Hősök Tere Kezdeményezés néhány magánszemély, Philip Zimbardo, Halácsy Péter, Orosz Györgyi, Orosz Gábor, Roszík Linda, Bolyky Dániel, Pistyur Veronika és Thuróczy Gábor összefogásával jött létre. A világban tapasztalható közönyt látva döntöttek úgy, hogy szemlélőből aktív tevőkké válnak. A kezdeményezés résztvevői mindannyian úgy gondolják, hogy szükség van hétköznapi hősökre, akik inspirálják a környezetükben élőket.

A kezdetben egy nyári programként induló projekt hamar kinőtte magát. Tavaly óta több mint 2 millió emberhez jutott el a kezdeményezés híre. Céljuk azonban ennél jóval több: szeretnének kezdő lökést adni ahhoz, hogy egyre több ember, egyre többször tegyen másokért Magyarországon. A Hősök Tere ennek érdekében tréningeket szervez pedagógusoknak, vállalatoknak, civil szervezeteknek és magánszemélyeknek.

A képzések tudományos hátterét a Heroic Imagination Project adja, melynek alapítója Dr. Philip Zimbardo szociálpszichológus, a Stanford Egyetem professzora. Ez a képzési program a gátlásokat feloldó hétköznapi hősiességet állítja középpontba, a felmérések szerint jó eredménnyel. Egy 500 fős, a programban résztvevők körében végzett kutatás azt mutatja, hogy másfél év elteltével a képzésben részt vevők  határozottan összekötik a bátorság szót a segítségnyújtással, ami teljesen egybevág a Hősök Tere Kezdeményezés fő üzenetével is: „Az vagy, amit teszel”.

A konferencia programja
 
2015. október 1. (csütörtök)

8.00 - 9.30                 Regisztráció    

9:30 – 11:00              Köszöntő: Prof. Philip Zimbardo, Orosz Györgyi

                                   Harcsa Veronika énekes, dalszerző - 30 nap a mindsetemmel - a Hősök Tere ereje

                                   Carol S. Dweck (felvételről) szociálpszichológus, kutató - Miért érdemes hibázni?

                                   Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész - Igazi hősök, akik változtak és változtattak Magyarországon

                                   Havasi Zoltán a Budapest Bike Maffia alapítója - Menő önkéntesség

11:00 – 11:30           Szünet

11:30 – 13:00           Hardi Titusz a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója - Aktív civilség a menekültekért                         

                                   Farkas Zoltán az Ektomorf zenekar frontembere -  Útkeresés, kirekesztettség és befogadás       

                                   Prof. Philip Zimbardo - Időperspektíváink és tetteink  - tudat alatti hatások

13:00 – 14:00           Ebédszünet

14:00 – 15: 40          Gerendai Károly kultúraszervező, Sziget alapító - Bukásaim, vallomások, tanulságok

                                Barabási Albert-László  hálózatkutató - A siker a közösség hálójában - Miért nem siker az egyéni teljesítmény?

                                   Emile Bruneau szociálpszichológus, az MIT kutatója - Előítéletes vagy? És ha mégis? Hogy alakul ki az előítéleteség?
  

15:40 – 16:10            Szünet

16:10 – 17:50           Horthy Sharif István - Megértés és megbékélés nemzetek és kisközösségek között

                                   Maria Amelie író, újságró - A létezés joga - 8 év menekültként, papírok nélkül

                                   Al Ghaoui Hesna televíziós újságíró - A félelem ereje

                                   Rony Berger klinikai szakpszichológus, a Dalai Láma tanácsadója - Felépíthető együttérzés és leépíthető                                    agresszió - Használd másképp az energiád!
    
18.00 - 20.00            Kötetlen beszélgetés az előadókkal, borkóstolás  

A konferencia magyar és angol nyelvű. Szinkrontolmácsolást biztosítunk.

A 2015-ös HeroIkon Konferencia előadói

Philip Zimbardo - Pszichológus, szociológus
Stanfordi híres börtönkísérletét ma a világ tíz legismertebb kísérlete között tartják számon. Jelenlegi kutatási területei: az időperspektíva, a meggyőzés, az őrület, az erőszak, a politikai pszichológia és a terrorizmus.  Szenvedélye pedig a Heroic Imagination Project (HIP), ami a hétköznapi hősiesség pszichológiájának megismeréséért és ösztönzéséért tesz.

Barabási Albert-László - Hálózatkutató, fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja
A világhírű tudós a világunkban meglévő hálózatok természetének szakértője. Előadásából megtudhatjuk, hogy működik a siker? Miért közösségi ügy ez és miért nem egyenlő az egyéni teljesítmény a sikerrel? Hogyan váltak sikeressé a mára közismert személyek és hogyan lehetsz Te is az? 
 
Gerendai Károly - Üzletember, kultúraszervező, a Sziget Fesztivál alapítója
Közép-Európa piacvezető rendezvényszervező vállalkozásának, a Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft., valamint a Michelin-csillaggal elismert Costes étterem alapítója, tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. Számos hazai és nemzetközi díjjal elismert szakember.
A konferencián mégsem sikereiről, hanem azokról a kudarcairól mesél, melyek nélkül ma nem tartana ott, ahol tart.

Emile Bruneau - A MIT Agy- és Kognitív Tudományi Tanszékének kutatója
Számos konfliktus sújtotta térségben élt és dolgozott. Ezek az élmények közvetlenül is inspirálták kutatási programját, amelynek célja, hogy jobban megértsük a csoportok közötti konfliktusok kialakulásáért felelős pszichológiai és idegi eltéréseket. Legújabb munkájában a marginalizálódott csoportokkal szembeni előítélettel kapcsolatos küzdelemre koncentrál.
Dr. Bruneau 2015-ben megkapta az Ed Cairns Korai Életmű díjat a béke pszichológiája területén elért eredményeiért.

Maria Amelie - Író, újságíró
Élt több országban, volt menedékkérő és illegális bevándorló. Több éven át papírok nélkül élt Norvégiában. Ez az élettapasztalat adta neki a témát és inspirációt két könyvének megírásához, melyek kapcsán széles körű ismertséget ért el az ügye és ezáltal a menedékkérők helyzete.

Rony Berger - Klinikai szakpszichológus, család és gyermek terapeuta
A Dalai Láma által létrehozott Mind & Life Institute tanácsadója. Nemzetközileg elismert szaktekintély a súlyos katasztrófákra, terrorizmusra való felkészülés területén.
Dr. Berger számos krízissel és traumákkal, kárenyhítésekkel, humanitárius intézkedésekkel foglalkozó szervezet tagja és segítője.
 
Al Ghaoui Hesna - Televíziós szerkesztő-riporter, tudósító, újságíró
A Prima Primissima díjas újságíró az elmúlt években a világ számos háborús övezetéből tudósított, többek között a Közel-Keletről, ahol szíriai származású édesapja révén otthonosan mozog. A konferencián a félelem erejéről fog beszélni és személyes élményeit fogja megosztani a hallgatósággal.

Nyáry Krisztián - Könyvkiadó, író, irodalomtörténész, kommunikációs szakember
A Magvető Könyvkiadó és az Athenaeum Kiadó igazgatója, az Így szeretettek ők c. könysikerek, valamint az Igazi hősök c. kötet szerzője, amelyben olyan 19-20. századi magyar emberek életét mutatja be, akiknek sorsa vagy személyes döntései ma is példaszerűek. Előadásán keresztül olyan hétköznapi hősökkel ismerkedhetünk meg, akik mindannyiunknak inspirációul szolgálhatnak.

Farkas Zoltán - Zenész, énekes, az Ektomorf metálzenekar frontembere
A világ egyik leghíresebb magyar metálzenekara a 11 éve, mezőkovácsházi roma és nem roma tagokkal alakult Ektomorf. A zenekar ma már a világ legnagyobb kiadójával dolgozik. Farkas Zoltán saját útjáról mesél. Zárt és szegény közösségbe született, de volt ereje. Kalandos életéről, sorsáról beszél, meg arról, hogy elég a kirekesztésből.

Havasi Zoltán - Budapest Bike Maffia alapító
5-6 éve amikor tízórázott a számítógép mögött, úgy érezte, a kreatív energiáit valami hasznosabbra is cserélhetné. Nagyon zavarta a tágabb környezetében tomboló gyűlölethullám, és apátia. Tenni és segíteni akart úgy, hogy másoknak is platformot teremthessen. A Bike Maffia megszületése pillanatában tudta, hogy ez lehet az egyetlen alkalma erre.
 
Harcsa Veronika - Énekesnő, előadóművész
Veronikát a hazai és a nemzetközi jazz világában is kiemelkedő tehetségű énekesnőként tartják számon. A konferencián egy különleges produkció mellett megosztja a hallgatósággal a Hősök Tere Kezdeményezés nagyköveteként szerzett inspiráló élményeit is.

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Események
FILM/ZENE: Ifjúság
2024.03.31 17:00 - 19:15
FILM/ZENE: A Fabelman család
2024.04.01 19:00 - 21:30
FILM/ZENE: 3:1 a szerelem javára
2024.04.03 19:00 - 20:45
FILM/ZENE: Habfürdő
2024.04.03 20:30 - 22:00
FILM/ZENE: Sose halunk meg
2024.04.06 17:00 - 18:40
Itáliai utazás: A furcsaság
2024.04.08 19:00 - 21:00
Denevér 150
2024.04.09 19:00 - 22:15
FILM/ZENE: 2001 - Űrodüsszeia
2024.04.10 19:30 - 22:00
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató