Erőltetett menet - Radnóti emlékvetítés

2014. november 9. 18:30 - 20:00

Helyszín: Csortos terem

A Radnóti emléknap alkalmából Karl Bardosh amerikai professzor megtisztelő jelenlétében vetítjük a Balassi Intézettel együttműködésben a Forced March, vagyis Erőltetett menet című amerikai filmet Chris Sarandon főszereplésével, melyben Radnóti Miklós életművének és tragikus sorsának állítanak emléket. A vetítést követően személyes beszélgetésre is nyílik alkalom Karl Bardosh-sal. 

A belépés dijtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben, a szabad helyek erejéig lehetséges. A filmet angol nyelven, magyar tolmacsolassal vetitjuk.

Bővebben a filmről: 

Az Erőltetett Menet című, 98 perces magyar- amerikai ko-produkcióban készült film, mindmáig az egyetlen közös gyártású film, amelyben egy magyar költőt Oscar-díjra jelölt amerikai színész (Chris Sarandon) alakít. A filmet a rendszerváltás előtt egy évvel Dick Atkins A-Pix filmvállalata, a magyar MTV és a MOVI Stúdió készítette, az amerikai Rick King rendezésében. A forgatókönyvet Dick Atkins és Karl Bardosh (Bárdos Károly) írta, a magyar származású George Zelma pedig, mint Executive Producer működött közre. A Nem York-i Quad Művészfilmszínház a tavalyi év novemberében Radnóti emlékére felújította az alkotást.
Az angol nyelvű filmnek köszönhetően a világ angolul beszélő és értő nézői rangos fordításban ismerhették meg Radnóti költeményeit, így a Bori Noteszt is, amelynek töredezett első oldalán a költő 5 nyelven kéri verseinek publikálását.

Karl Bardosh (Bárdos Károly), a film forgatókönyvének írója, a filmről
„A Bori Noteszt a háború után egy tömegsír felnyitásakor találták meg, ahová az erőltetett menetben lerongyolódott Radnótit belelőtték munkaszolgálatos sorstársaival együtt. A tömegsírból felszínre tört klasszikus veretű költészet a művészet diadalát hirdeti a háború fölött. Radnóti tragikus sorsa és örökérvényű költeményei a háború elembertelenítő szörnyűségére figyelmeztetnek mindnyájunkat, és arra ösztönöznek, hogy a békét és a toleranciát becsüljük meg és harcoljunk érte. Radnóti szívszorongató versei azt is tükrözik, hogy miként vált a kor tanújából a kor mártírjává.
Filmünk egyúttal azt is bemutatja, hogyan válnak átlagos, alapvetően rokonszenves emberek (kiskatonák) is a gyilkosok segédjeivé a háborús gépezet nyomása alatt. Nem lehet passzívan szemlélni, ahogyan a gyűlölködő szavakból embertelen tettek lesznek. A film sajnos rendkívül időszerű mióta a kapitalizmus és a szocializmus közötti konfliktust felváltotta a vallási türelmetlenség világszerte. A békés megértésért tehát küzdeni kell, főképpen az ifjúság körében és reméljük, ebben lehet oktatói, nevelői szerepe filmünknek hosszútávon is.
A Radnóti emléknap alkalmából úgy éreztük, hogy erkölcsi kötelességünk filmünket vetíteni Magyarországon.”

 

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Met 2024-25

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató